wass albertVálaszút, 1908. január 08. - Astor, Florida, 1998.február 17.

106 évvel ezelőtt az erdélyi Mezőségen fekvő Válaszút nevű kis faluban született szentegyedi és czegei gróf Wass Albert erdélyi magyar író és költő. Alábbi rövid önéletrajzát 1979-ben írta az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma számára, hogy tisztázza magát az igaztalan háborús bűncselekmények vádja alól.

 

Bővebben...


nagy magyar telben kicsiSzikrázott a porhó, amikor a Jóisten kihúzta a fagyott földből a Hargita legnagyobb, legderekabb fenyőjét. Emberemlékezet óta a Hargitáról választja karácsonyi fenyőjét a Jóisten. Azon meg elmosolyodik mindig, hogy „emberemlékezet óta”. Elmosolyodik, mert eszébe jut ilyenkor, meddig is ér el az emberemlékezet… Kihúzta a legderekabb fenyőt a Jóisten a fagyott, halott földből. Lent Ivóban pedig, de még Zetelakán is, azt hitték az emberek, hogy égszakadás van és földindulás. Csak a falu bolondja mondja, hogy „ejsze, a karácsonyi fáját húzkodja az Úristen!”, de hát neki nem hisz senki sem.

 

Bővebben...

 

szaloncukorA Karácsony nemcsak egy ünnep, életünk része, olyan, mint egy égi király, akitől a gonosz földi kiskirályok félnek, és akitől a jók, a türelmesek, az igaz lelkűek jutalmukat várják, és minden Karácsony bebizonyítja, hogy meg is kapják.

 

Bővebben...

 

kos karoly 2Temesvár,1883. december 16.–Kolozsvár, 1977. augusztus 25.

131 éve, ezen a napon született Kós Károly a huszadik század egyik legmeghatározóbb építész-egyénisége, író, grafikus és közéleti ember, Erdély polihisztora, a „transzilvanizmus” egyik atyja.

 

Bővebben...

 

AdventAz ünnepek megtörik a kifakult hétköznapok rendjét. Lelassítanak, elcsendesítenek. Advent, a karácsonyi előkészületek ideje, testben és lélekben is a várakozásé ez az időszak, melynek kezdete Szent András naphoz (november 30.) legközelebb eső vasárnap, majd eljutunk a Szentestéhez, megemlékezve Urunk születéséről.

 

Bővebben...

 

dozsa gyorgyDálnok, 1470 körül — Temesvár, 1514. július 20.

Az idén már 500. éve, hogy Szapolyai János (több helyen Zápolyaként írva) erdélyi vajda – a későbbi király - seregeinek segítségével, 1514. július 20-én leverték a Dózsa György által vezetett parasztfelkelést. A szerencsétlen sorsú hadvezér azóta is első helyen vezeti azt a listát, ahol a történelmi időkben az ókorig visszamenően, - a legkegyetlenebb kivégzési gyilkosságokat tartják számon.

 

Bővebben...

 

molnarvjozsef trianonMolnár V. József trianoni gondolatai.

A 2012-ben Magyar Örökség Díjjal jutalmazott Molnár V. József, magyar hagyomány és néplélek-kutató gondolatai a trianoni békediktátum kapcsán. Elhangzott 2011. június 5-én, Nagykanizsán, a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem által szervezett megemlékezésen.

 

Bővebben...

 

dsida jeno 1A szelídség és együttérzés költőfejedelme.

107 évvel ezelőtt, 1907. május 17-én, Szatmárnémetiben született Dsida Jenő. Gyermekkorát, lelki alkatát, költészetét és egész életét két tényező határozta meg, veleszületett szívbetegsége és Trianon gyalázata.

„Rövid az életem: leírni is csak röviden lehet” – írta 1929-ben önéletrajzában, s a sors valóban keveset, mindössze 31 esztendőt engedélyezett számára. Bár tudatában volt rövid életének, verseiben nyoma sincs a halálvárás komorságának. Költészetét a részvét, a szenvedőkkel való együttérzés határozta meg, állandó visszatérő témái a hazaszeretet,

a mély katolikus vallásosság és a szerelem.

 

Bővebben...

 

kanyadi 3Kányádi Sándor 84 éves.

Kányádi Sándor 1929. május 10-én született Székelyföldön, a Hargita megyei Nagygalambfalván. 1954-ben a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem, Nyelv- és Irodalomtudományi Karán szerzett magyar-irodalom szakos tanári diplomát. Tanárként soha nem dolgozott, életét az irodalomnak szentelte. Több mint húsz önálló verseskötete, számos mesekönyve jelent meg és jelentős a műfordítói munkássága is. Alábbi interjú, két évvel ezelőtti születésnapja alkalmából készült az erdélyi íróval.

 

Bővebben...

 

Fekete-marcius-marosvasarhely 1Marosvásárhely, 1990. március 20.

Marosvásárhelyi pogromnak nevezik azt a 23 évvel ezelőtti eseménysorozatot, melynek során három magyar és két román halt meg, 278 ember pedig megsebesült a városban kitört etnikai összecsapások során. A több napig tartó magyarellenes zavargásoknak, a román hadsereg csak hosszas habozás után vetett véget.

 

Bővebben...

 

jubileumi erdely naptar 1Székelyföldi képeslapok a 2014-es válogatásban.

Idén immár ötödik alkalommal jelenteti meg a Százszorkép Kiadó Erdély Anno naptárát. A kalendáriumba Balázs D. Attila, az Erdély Anno 1895–1944 album szerzője válogatott felvételeket, amelyekhez sajátos stílusú magyar és idegen nyelvű leíró szövegek is társulnak. A szerkesztő megközelítőleg tízezer antik képes levelezőlap közül választotta ki a naptárban szereplő anyagot, melyek közül a legrégibb reprodukált képeslap 108 éves.

 

Bővebben...