Szent László harangja hívta a szépvízieket

A szépvíziek számára ez egy szent és erőt adó hely – hangzott el a Kicsi Pogányhavas-tetőn álló Szent László emlékhely szerdai szentelésén. Még az öregek sem tudják megmondani, mikor járt legutóbb búcsús keresztalja az egykori kápolna romjaihoz vezető úton. Ám ezúttal hívek százai követték a keresztet, mert úgy érezték, valami, valaki hívja őket.

 

A reggeli órákban indult keresztalja a hajdani országúton közelítette meg az egykoron sűrűn látogatott emlékhelyet. Azt, ahol van egy jókora kő, amely állítólag Szent László lovának patanyomát őrzi, az út mellett egy forrás, amelyet Szent László kútjának hívnak, az úttól nem messze egy kápolna maradványai. Ahhoz közel pedig oltárral ellátott haranglábat hirdeti, immár valóban életre kelt az évszázadok óta feledésbe merült búcsújáró hely.


Elmondani nem tudtom, milyen jó érzés volt feljönni ide. Ilyen nem volt és nem is lesz számomra – vallotta könnybe lábadt szemekkel László Lajos. A 85 éves szépvízi lakos lapunknak elmondta, gyermekkorában sokat járt ezen a hegyoldalon. Szent László kútját már akkor is ismerték, ám fogalmuk sem volt arról, hogy az avar az egykori kápolna romjait rejtegeti. „A jó Isten tartsa meg azt, aki felfedezte” - tette hozzá Lajos bácsi.


Szintén örömteli pillanatnak nevezte a tegnapi eseményt Gábor Zoltán szépvízi római katolikus plébános. Mint kifejtette, már a tavaly ezen a helyen zajlott a Szent László búcsú. „Óriási örömmel töltött el akkor, hogy évszázadok után szentmisét tartottunk itt. Az öröm ezúttal sem kisebb, hiszen a hitnek, a vallásnak és a magyarságnak a jelképét, szimbólumát szenteljük ezúttal” – jelentette ki az egyházközség vezetője.


Harangszó a fenyvesek között

„Szépvíz számára nagyon értékes örökség a Szent Lászlóhoz kapcsolódó tisztelet, hagyomány, amely emberemlékezet óta apáról-fiúra szállt. Feladatunk, hogy ápoljuk és továbbadjuk az így kapott örökséget” - nyitotta meg a búcsús szentmise előtti ünnepi beszédek sorát Ferencz Tibor. A szépvízi polgármester kiemelte, a Szent László emlékhely mindannyiunk számára egy szent, erőt és tartást adó szimbólum. „Jelkép ez, amely emlékeztet minden szépvízit nagy elődünk, Szent László példájára. Mely példa egyben kötelez is minket. Hiszen, ha olyan hittel és becsülettel járjuk életünk útját, mint azt Szent László tette, nagy dolgok megvalósítására leszünk képesek” – nyomatékosított a községvezető.

 

A következőkben szintén a pillanat ünnepélyességét méltatta Kelemen Hunor RMDSZ elnök, Beder Tibor, a Julianus Alapítvány vezetője, Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója. Ugyanakkor Böcskei László nagyváradi megyés püspök üzenetét is felolvasták.

„Szent Lászlótól megtanulhatjuk azt , hogy egyszerre kell lenni kereszténynek és magyarnak” – fogalmazott prédikációja során dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek azt követően, hogy megáldotta az emlékhelyet és elsőként kongatta meg a napokban felállított, bronzból készült harangot. Az egyházi méltóság kiemelte, egyik legfontosabb feladatunk, hogy tanúságot tegyünk a szeretet mellett. „Most harangot szenteltünk, és megáldottuk az egykori Szent László kápolna maradványait. Most már nem romokról beszélünk, hanem emlékhelyről. Valahányszor halljátok ennek a harangnak a hangját, kövessétek annak hívását” – jelentette ki homíliája során az érsek, aki egyúttal köszönetet mondott azoknak, akik hozzájárultak a búcsújáró hely életre keltéséhez.


Forrás: szekelyhon.ro

 

Kapcsolódó cikkek:

Szent László király

Szent László legyőzi a tatárokat

Szent Piroska