Mesterséges tó a Nagyküküllő völgyében.  

Hargita-megyében, Zeteváralja mellett található a Nagy-Küküllő felső szakaszának egyetlen mesterséges tava, a zetelaki- vagy zeteváraljai-víztározó. A csodálatos természeti környezetben elhelyezkedő tavat Székelyudvarhelyt elhagyva, a Gyergyószentmiklós felé vezető főúton közelíthetjük meg.

 

zetelaki viztarozo 2

 Zetelaki-víztározó. Fotó: Kozma Erzsébet

 

A Nagyküküllő szűk völgyében haladva, Zsigmondtelep után érjük el a tavat, melyet balról a Görgényi-hegység, jobbról a Hargita határol. Ez a hatalmas vízgyűjtő terület tette szükségessé a hegyekből lezúduló, gyorsfolyású hegyi patakok megzabolázását és a víztározó megépítését. A hatalmas gáton áthajtva, a tavat jobbról kerülve folytathatjuk utunkat Sikaszó, Libán és Gyergyószentmiklós irányába,

a tavat balról kerülve pedig a romantikus zsákfalu, Székelyvarság hegyvidéki tanyavilága érhető el néhány perces autózással.

  

zetelaki viztarozo 1

Sikaszó felől. Fotó: Kozma Erzsébet

 

A mesterségesen kialakított víztározó építésén, 1976 és 1992 között 300 ember dolgozott, a munkálatok során kb. 3 millió m³ földet mozgattak meg és több mint 70 000 m³ betont használtak fel. A víztározó fogja fel egyrészt a Hargitáról, másrészt a Görgényi hegység déli lejtőiről lezúduló hegyi patakok vizét, így védi a völgymenetben elterülő településeket a levonuló árvizektől, másrészt tartós szárazság esetén biztosítja a Nagy-Küküllő megfelelő folyamatos vízhozamát. A 234 hektáron elterülő víztározó 49 millió köbméter vizet képes befogadni, a tó hossza 2,6 km, a vízfelület szélessége 400–800 méter, a két elágazásban a Nagy-Küküllő és a Sikaszó mentén pedig 150–200 m között váltakozik. A tó mélysége eléri a 20-30 métert, de egyes állítások szerint helyenként akár a 40 métert is megközelíti. A víztározó egyre kedveltebb kiránduló célpont, nyáron a fürdőzni és csónakázni vágyókat, míg télen a korcsolyázókat vonzza.

 

Fotó: Kozma Erzsébet

 

Kapcsolódó cikkek:

Zetelaka

Székelyvarság

Gyergyószentmiklós