A Déli-Kárpátok főgerince.

Tiszta időben, Székelyföld bármelyik magasabb hegycsúcsáról, de még a magasabban fekvő településekről is, a déli horizonton egy hosszú, csipkés, a napsütésben még júniusban is fehéren szikrázó hegygerincet csodálhatunk meg.

 

fogarasi nagy botond

Fogaras. Fotó: Nagy Botond

A "Székelyföld 2012" fotópályázatra nevezett kép

 

Babits Mihály, aki 1908 és 1911 között Fogarason tanított, nagyon találóan így örökítette meg az Olt partján című versében a nem mindennapi látványt:
                  
„Fellegszerű hegyek, hegyszerű fellegek,
hol a köd testet ölt, a kő meg fellebeg.
s alig leírhatón, alig képzelhetőn
fátyolos napsugár szikrázik a tetőn.”

 

Ez a hosszú számtalan csúccsal fogazott gerinc a Déli-Kárpátok 70 km hosszú főgerince, mely a Barcasági-havasoktól a Vöröstoronyi-szorosig húzódik kelet-nyugati irányban. Erdély határhavasa, valamikor főgerincén vonult végig az „ezeréves” határ. Erdélyi-Alpoknak is nevezik, hiszen csipkézett, fogazott éles gerincei, kúp alakú magas csúcsai, gleccserkatlanai, völgylépcsői, vízesései, kőtengerei, sziklaárkai, cirkuszvölgyei és gleccsertavai az Alpokhoz teszik hasonlóvá. A Kárpátokban is csupán a Magas-Tátra szárnyalja túl magasságban. A legmagasabb csúcsa 2544 m magas Moldoveanu csúcs, mely Románia legmagasabb hegycsúcsa is egyben. A főgerinctől 1 km távolságra, egy délre tartó mellékgerincen helyezkedik el. Erdély legmagasabb hegycsúcsa a főgerincen található, 2535 m magas Negoj csúcs, mely a Fogarasi-havasok második legmagasabb pontja.

 

fogarasi fodor istvan

Fogarasi-havasok a Hargita tetejéről. Fotó: Fodor István

A "Csodálatos Székelyföld" fotópályázatra nevezett kép

 

A hegység lenyűgöző arányaival kápráztatja el a szemlélőt. Fenn a gerincen gyalogolva érzi meg a túrázó igazán, hogy milyen parányi az ember a Havashoz képest. Itt, távol a világ zajától, távol a modern világ minden áldásos és átkos vívmányától, megtanulja tisztelni a természetet. Nem könnyű a Fogarasi-havasokban túrázni. Cipelni kell a nehéz hátizsákot, hiszen sátor, élelem, meleg ruha, hálózsák nélkül felelőtlenség volna elindulni. Az időjárás itt nyáron is hirtelen télire változhat: havazásra, jégesőre mindig számítani kell. A metsző hideg szél is gyakran megkeseríti a túrázó életét. De egy sátorban eltöltött csillagfényes, nyári este, melyet valamelyik félreeső tengerszem partján töltöttünk el, hulló csillagokra figyelve, egy napfelkelte vagy napnyugta, egy eddig nem látott, különleges virág, akár a közelünkben legelésző zergecsapat minden fáradságot, kényelmetlenséget elfeledtet.

 

A Fogarasi havasokat széltében-hosszában jól jelzett turistautak hálózzák be. Erőnlét, felszerelés és némi tapasztalat birtokában nekivághatunk a csúcsokra vezető ösvényeknek. A menedékházakból a legtöbb csúcs egy nap alatt megjárható. Többnapos túrára azonban csak tapasztalt túrázók induljanak el. Az időjárással nem szabad játszani. A Fogarasi-havasokban a szeszélyes időjárás az első számú veszélyforrás.

 

fogarasi 1

Fogarasi-havasok; Bilea-tó

 

A legkönnyebben megközelíthető menedékház a Bilea-tó partján található, 2034 m magasságban. Idáig autóval is feljuthatunk a Transzfogarasi úton. A 2004-ben felépült Bilea-tó menedékház három csillagos szállodaként működik, 34 személyt szállásolnak el benne. Nagyszebentől 77 km, Fogarastól 68 km távolságra van. A menedékháztól számtalan jelzett út indul a környező csúcsokra. Egy könnyebb és rövidebb szép túrát ajánlok a kedves olvasónak. A kék háromszög jelzésen 1 órai kemény mászás után felérkezünk a főgerincre, a Zerge-nyeregbe (2315 m). Itt balra térünk és a piros kereszttel jelzett ösvényen tovább kapaszkodunk a Zerge csúcsig (2494 m). Innen egy szűk nyeregbe ereszkedünk, majd a meredek, sziklás gerincen felkapaszkodunk a Buteanu kéklő bércének nevezett, 2507 m magas csúcsra. Innen nagyon szép kilátás nyílik a Fogarasi-havasok központi részére. Visszafelé ugyanazon a piros kereszttel jelzett úton jöjjünk, csak a helyet ismerő vezetővel térjünk rá más ösvényre. Ha teszünk egy kis kitérőt a Zerge-nyeregből, balra lesétálva, meglátogathatjuk a 2230 m magasan fekvő Zerge-tavat is. Ezt a kitérőt is számítva az egész gyalogtúra 5-6 órát vesz igénybe.

 

fogarasi 2 palinkas judit

A Transzfogarasi út. Fotó: Pálinkás Judit

A "Székelyföld 2012" fotópályázatra nevezett kép

 

Ha nem akarunk autóval felmenni a Bilea-tóig, az 1234 m magasságban fekvő Bilea-vizesés menedékháznál hagyhatjuk az autót, onnan felvonóval, vagy akár gyalog is felmászhatunk a tóig. Ez utóbbi 5-6 órát vesz igénybe. Nem ajánlom ezt a fárasztó mászást senkinek, mert sajnos a Transzfogarasi út megépítése tönkretette az egész Bilea-völgyet. Mindenütt szétdobált szemét, pillepalackok. A vízesések zúgását túlharsogja a motorok zúgása. A Bilea-tót és 180 hektáros környékét 1932-től tudományos rezervátummá nyilvánították, mégis ma inkább építőtelepre, szemétdombra hasonlít. Télen a vastag hótakaró mindent elborít, ilyenkor a Transzfogarasi út járhatatlan, le van zárva. Télen még szép a Bilea-tó. Felvonóval kényelmesen meg is látogatható. Nyáron azonban az igazi havasok világa fenn a gerincen kezdődik. Oda azonban télen csak elszánt, edzett hegymászók mehetnek fel!
                                                                                
Kovács-Kendi Lehel

Erdélyi Kárpát-Egyesület