lovas farsang vargyasi levente 2Élő háromszéki népszokások.

Háromszék néhány falvában a farsangi alakoskodás lovas felvonulás kíséretében történt. A maszkások lóháton végigjárták a falut, és jókívánságaikkal minden portára betértek, ahová beengedték őket. Kíséretükhöz tartoztak a muzsikások, akik gondoskodtak a talpalávalóról. 

 

Bővebben...

 

gyertyaszenteloBöjtelő hava, Február 2. 

A szabolcsi zsinat (1092) a kötelező ünnepek közé sorolta.

A kereszténységben égő gyertyákkal kerülték a szentegyházat, néhol

a határt is, ünnepelve, hogy Mária „világos”, mentes a bűntől; s ünnepeltek a gyertya példázatával is: a gyertya méhviasza Jézus tiszta teste;

a viasz alatt lévő bél, az ő ártatlan szent lelke, a tűz pedig, a világosság az ő istensége. A szentelt gyertya már az ókeresztény korban Krisztus jelképe: magát fölemészti, hogy másoknak szolgálhasson.

 

Bővebben...

 

farsang 1Farsangi népszokások.  

A farsang vízkereszttől húshagyókeddig, azaz húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart. Mivel a húsvét mozgó ünnep, ezért a farsang hossza évenként változik. A farsangi népszokások többnyire a farsang végére, vagyis farsang farkára, farsang vasárnapra, hétfőre és húshagyó keddre összpontosultak. A farsang eredetileg a tavasz elővarázslására és ünneplésére, az élet megújítására irányuló kultikus viselkedésnek volt az időszaka, a mulatozással és dús lakomákkal a természetet is hasonló bőségre akarták bírni.

 

Bővebben...

 

wass albert 1

 

Előbb-utóbb távoznom kell. Nem tudom mikor és nem tudom hova, csak azt
tudom, hogy időm lejárt. A rám bízott feladatot jól-rosszul elvégeztem s több mondanivalóm nem maradt. Írónak rendelt az Úr, mégpedig abból a fajtából, akinek nem szórakoztatás a feladata, nem is a világ szépségeinek dicsérete, hanem mindössze nemzetének szolgálata. Ezt tettem, ezt végeztem, jól-rosszul, legjobb tudásom szerint.

 

Bővebben...

 

magusokA napkeleti királyok és Jézus keresztelésének ünnepe.  

Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör zárása, a farsangi időszak kezdete.

Az egyik legrégibb egyházi ünnep, a 4. századig Jézus születésnapját és az évkezdetet is ezen a napon ünnepelték.

 

Bővebben...