apor vilmos 1Segesvár, 1892. február 29. - Győr, 1945. április 2.

Báró altorjai Apor Vilmos 1892. február 29-én született, ősi székely főnemesi családban. Az Aporok eredetüket a szkíta-hun időkig, egészen Opour rabonbánig vezetik vissza. Így az Aporok, a Kárpát-medencében élő őshonos székely és magyar népesség megsegítésére érkező Árpádi magyar törzsek előtti időkben is a székelység szellemi és egyben katonai vezetői voltak. Apor Vilmos Segesváron született és mindössze 6 éves volt, mikor édesapját elveszítette. Édesanyja egyedül nevelte 6 testvérével együtt. Gimnáziumi tanulmányait a kalocsai Jezsuita kollégiumban végezte.

 

Bővebben...

 

matyas nagy 480x640Hunyadi Mátyás magyar király, Kolozsvár, 1443. február 23.

Nevezik Corvin Mátyásnak, II. Atillának!!!, igazságos Mátyás királynak, hivatalosan I. Mátyásnak, de a köznyelv egyszerűen mint Mátyás király emlegeti. Édesapja a törökverő hős Hunyadi János, az ország kormányzója. Mátyás 1458-tól magyar, majd 1469-től cseh király, 1486-tól Ausztria hercege. A magyar hagyomány az egyik legnagyobb magyar királyként tartja számon, akinek emlékét sok népmese és monda is őrzi.

Uralkodását 1458-tól kezdi meg, ami 1490-ben bekövetkezett haláláig tart. 

 

Bővebben...

 

bod 2Csernáton, 1712. február 22. - Magyarigen, 1769. március 3.

303 évvel ezelőtt, 1712. február 22-én született felsőcsernátoni Bod Péter, polihisztor tudós, református lelkész, irodalomtörténész, számos kiemelkedő magyar és latin nyelvű mű szerzője. Bod Péter a kézdiszéki Felső-Csernátonban, elszegényedett nemesi családban született, ősei lófő székelyek. 7 éves volt, mikor édesapja, Bod Márton áldozatul esett a Székelyföldön dühöngő nagy pestisjárványnak. Mivel a család kereső nélkül maradt, Péternek abba kellet hagyni tanulmányait és mezei munkákkal, marhapásztorkodással segítette özvegy édesanyját és két leánytestvérét.

 

Bővebben...

 

piski csata 1Egy híd, melytől Erdély sorsa függött. 

166 évvel ezelőtt, 1849. február 9-én került sor a Piski csatára, melynek kimenetelétől egész Erdély sorsa függött. A piski hídnál aratott győzelem emléke azóta összefonódott Bem apó példamutatásának, a székelyek,

az enyedi vadászok, a kolozsvári egyetemisták összefogásának, halált megvető bátorságának dicsőséges emlékével. Ha egy stratégiailag kiemelt fontos hely védelméről van szó, akkor helyt lehet állni a sokszoros túlerő ellenében is, amíg nem érkezik segítség. A Déva és Szászváros közt fekvő falu, Piski határában volt az a 35 méteres híd, mely akkor egyedül biztosított hadászati összeköttetést a nagyobb erdélyi városokhoz.

 

Bővebben...

 

beri balogh adamA megalkuvást nem ismerő kuruc brigadéros. 

304 évvel ezelőtt, 1711. február 6-én fejezték le Béri Balogh Ádám kuruc brigadérost, akinek alakja sokaknak a máig népszerű Tenkes kapitánya című regényből és tévésorozatból ismerős. Béri Balogh Ádám elszánt, megalkuvást nem ismerő, rettenthetetlen harcos, Rákóczi egyik leghűségesebb híve, a szabadságharc egyik legsikeresebb katonai vezetője. Kitűnt jártasságával, tehetségével és iskolázottságával, ősei is mind nagyhírű vitéz katonák voltak. A kuruc brigadéros életének nagy része Magyarország szabadságáért és a labanc csapatok előrenyomulásának megállításáért folytatott véres harcok színterén telt el.

 

Bővebben...