székelyföld cimerSzékelyföld rövid ismertetése

Székelyföld a Kárpát medence dél-keleti részén fekszik, területe 12800 km2, kiterjedése észak-déli irányban 150 km, kelet-nyugati irányban 140 km (Aranyosszékkel együtt 200 km), népessége kb. 800 000 fő.

Erdély történelmi-etnográfiai régiói közül jelenleg csak itt vannak a magyarok többségben (arányuk 2002-ben 81,6 % volt).

 

A történelmi Székelyföld területe székekből állt, melyek a következők voltak: Aranyosszék, Marosszék, Csíkszék, Udvarhelyszék, Kézdiszék, Orbaiszék és Sepsiszék. A XVII. században utóbbi három szék egyesüléséből alakult ki Háromszék.

 

A székekben élő székelyek legfontosabb feladata mindig is a magyar állam keleti határainak védelme volt. Társadalmilag a magyar nemességhez tartoztak, ezért számos kiváltságot, többek között adómentességet élveztek. Ugyanakkor a székelység több mint 600 éven keresztül saját maga szervezte meg életét, mely széles körű önrendelkezést, autonómiát jelentett. A második világháború után, az erőteljes hagyományokat sajátos módon tiszteletben tartva hozták létre területén a Magyar Autonóm Tartományt, melyet az 1968-as közigazgatási átszervezéskor beolvasztottak a román megyerendszerbe. Ezek szerint az egykori Marosszékből Maros megye, Udvarhely- és Csíkszékből Hargita megye, Háromszékből pedig Kovászna megye lett.

 

Az évszázados hagyományokhoz híven Székelyföld közigazgatásában, oktatásában, kultúrájában, gazdaságában önállóságra törekszik, a népek önrendelkezése jogán sajátos hagyományai szerint kíván építkezni, fejlődni.

 

Kapcsolódó cikkek:

A székely székek

Székelyország