székelyföld cimerSzékelyföld rövid ismertetése

Székelyföld a Kárpát medence dél-keleti részén fekszik, területe 12800 km2, kiterjedése észak-déli irányban 150 km, kelet-nyugati irányban 140 km (Aranyosszékkel együtt 200 km), népessége kb. 800 000 fő.

Erdély történelmi-etnográfiai régiói közül jelenleg csak itt vannak a magyarok többségben (arányuk 2002-ben 81,6 % volt).

 

Bővebben...

 

borviz 1Székelyföld, a források földje. 

„Kovászna a borvizek hazája. A szőlő még csenevész formájában sem terem meg ezen a vidéken. Talán ez az oka, hogy a bort kedvelő székely nép a vastartalmú, pezsgő, szénsavas ásványvizet nevezte el borvíznek. Ebből is látszik, milyen szerény nép a székely. Ha nagyzoló nép lenne, bátran mondhatná borvíz helyett pezsgővíznek is. Mert pezseg, lobog, forr a kovásznai ásványvíz, ahol utat tör magának a mélyből egy-egy forrás, ott megmorajlik a föld.”

 

Bővebben...

 

szekely-autonomia

A középkori oklevelekben a székelyek hazáját Terra Siculorumnak nevezik, aminek szinte tükörfordítása az általánosan elterjedt Székelyföld elnevezés. A forrásokban felbukkan a Regnum Siculorum, a Székelyország megjelölés is. Ez talán pontosabb és hitelesebb, jól fejezi ki azt, hogy a Kárpátok keleti vonulatai alatt, már ezer éve öntörvényű életet élő kis népcsoport egy sajátos, a kívülálló számára olykor rejtélyes, olykor varázslatos világot teremtett.

 

Bővebben...

 

szekely gyors

A címeres NoHAB diadalmenete. 

2008 pünkösdjén, 64 év után először roboghatott végig magyar mozdony Észak-Erdély vaspályáin. Idén a Székely Gyors - a 2010-ben hozzá csatlakozó Csíksomlyó Expresszel-, immár hatodik alkalommal szállította az anyaországi zarándokokat a csíksomlyói búcsúra, a Kárpát-medence legnagyobb Szűz Mária-ünnepére.

 

Bővebben...